Loistohoivan arvot - ILO - Loistohoiva

Yksi Loistohoivan toimintaa ohjaavista ja itselleni henkilökohtaisesti tärkeimmistä arvoistamme on ilo. Olin itse asiassa erittäin iloinen ja ilahtunut, kun mietimme yhdessä Tampereen ja Uudenmaan toimistojen henkilökunnan kesken toimintamme arvoja ja yhdeksi vahvaksi suosikiksi valikoitui juuri ilo.

Ilo tuntuu koko kehossa

Iloisuus on paitsi hauskaa, myös terveellistä!

Tutkijat ovat selvittäneet sitä, missä ilo tuntuu, miten ihmiset kuvaavat ilon tunnetta. Kulttuuritaustasta riippumatta ilon raportoitiin monesta muusta tunteesta poiketen läikähtelevän koko kehossa. Jokainen tietää, miltä tuntuu olla aidosti iloinen jonkin ihanan asian tai onnistumisen sattuessa. Sillä ei ole väliä, tapahtuuko asia itselle vai jollekin toiselle tai onko asia pieni tai suuri. Ilo on pirskahtelevan kupliva ja kokonaisvaltainen tunne. Lisäksi nauraminen tuottaa mielihyvähormoneja ja tehostaa elimistön toimintaa.

Ilon merkitys työssämme, toisen ihmisen arjen keskellä

Toimintamme keskiössä ovat asiakkaamme; hoivan ja avun tarpeessa olevat ikäihmiset, joskus nuoremmatkin. Harva heistä on säästynyt sairauksilta tai vaivoilta. Arkeen ja tulevaisuuteen liittyy huolta ja epävarmuutta. Loistohoivan yhtenä tärkeänä tehtävänä ja tavoitteena on tuoda iloa ja positiivisuutta asiakkaidemme päiviin, tehdä osaltamme omassa kodissa asumisesta mielekästä ja hyvää.

Useimmiten iloisuus ja nauru syntyvät kuin itsestään oman tutun hoivatyöntekijän ja asiakkaan välillä. Toisinaan taas sen eteen pitää nähdä hiukan vaivaa. Iloa voivat tuoda vanhojen mukavien asioiden muistelu, tarinat maailmalta ja omista kokemuksista tai arjen hauskat sattumukset. Yhdessä koettu ilo auttaa luomaan avointa ja läheistä suhdetta. Ja luotettava läheinen suhde taas auttaa lisäämään turvallisuuden tunnetta ja uskoa kotona pärjäämiseen.

Peruspositiivisena ihmisenä minulle on luonteenomaista iloita arjen mukavista asioista, keksiä hauskuutta yhdessä tekemisestä ja yrittää aina löytää asioista positiivinen puoli.

Ilo tekee yhdessäolosta mieluisaa

Iloinen työpaikka tekee työn teosta mukavaa ja vähemmän stressaavaa.

Iloisuus työssä ei muuta sitä tosiasiaa, että asioihin suhtaudutaan tarvittavalla vakavuudella ja työ tehdään huolella ja laadukkaasti. Kenenkään huolia tai surua ei tietenkään väheksytä tai koiteta väkisin muuttaa. Itse kuitenkin ajattelen, että elämässä on haasteita ja murheita riittävästi, joten on tarkoituksenmukaista iloita aina silloin, kun voi, ja levittää iloa ja positiivisuutta myös ympärilleen.

Ilo Loistohoivan arvona näkyy yrityskulttuurissamme, rekrytoinneissa, kommunikoinnissa, koulutuksissa ja kohtaamisissa. Meillä keskitytään positiivisiin asioihin ja ongelmien ratkaisemiseen. Meillä halutaan luoda enemmän iloisia muistoja ja enemmän onnellisia päiviä.

Pysytään positiivisina

Aurinkoinen kesä on juuri vaihtunut arkeen ja tulevan syksyn epävarmuus mietityttää meitä kaikkia. On enemmän kuin helpooa ajautua murehtimaan ja jättää iloiset asiat sikseen. Iloisuus ja positiivisuus eivät kuitenkaan ole asioita, jotka kuin sattumalta tapahtuvat meille. Todennäköisyys, että iloisuus löytää meidät ja tekee päivästämme paremman, on pienen pieni. Iloa täytyy itse etsiä ja pitää yllä tietoisesti. Harjoittelun jälkeen siitä voi tulla vaikka tapa. Kehoitan siis iloitsemaan pienistä ja suurista asioista arjessamme. Nauramaan, vitsailemaan ja irrottelemaan.

Olen iloinen, että luit koko blogitekstin toisin kuin teini-ikäinen poikani arveli.

Iloista syksyä meille kaikille!

 

Elina Salonen 

Toimitusjohtaja, TtM,

fysioterapeutti

Tampereen seutu

elina.salonen@loistohoiva.fi