Ikääntyneelle muistisairaalle henkilölle suositellaan samanlaista ruokavaliota kuin muillekin ikääntyneille, mutta muistisairaan ruokailuun liittyy omia haasteita.
Kokosimme yleisimmät haasteet ja meidän vinkit muistisairaan ruokailuun. Ensimmäinen askel on huomata muutokset ruokavaliossa ja -tottumuksissa. Muistisairauden eteneminen on hyvin yksilöllistä, joten listaamamme haasteet ja vinkit eivät ole kronologisessa järjestyksessä muistisairauden etenemisen kanssa. Tärkeää on seurata muistisairaan ravitsemusta ja ruokailutottumuksia, sekä miettiä millä tavoin terveellistä ruokavaliota ja ruokailutottumuksia voi tukea.
Jos sinulla herää kysymyksiä, otathan yhteyttä, autamme mielellämme.
Myrkylliset ja muuten vaaralliset asiat on hyvä poistaa näkyviltä (tai koko asunnosta), ja varmistaa että keittiön kaapeissa on vain syömäkelpoisia asioita.
Ruokailutilanteen ulkopuolella voi kuulostella muistisairaan puheita – nouseeko esimerkiksi muistoista joitain ruokia esiin?
Kaupasta voi olla hyvä tuoda useampia vaihtoehtoja, joita käydään yhdessä muistisairaan kanssa läpi. Reaktioita ja ruokien menekkiä on hyvä seurata.
Ruokailu ja ravitsemus on tärkeää yleisen toimintakyvyn ja terveyden ylläpidossa.
Monet muistisairaiden asiakkaidemme käynnit keskittyvätkin lounasaikaan, jolloin voimme varmistaa että päivässä syödään hyvin ainakin kerran. Samalla voimme tarkistaa jääkaapin sisältöä, tehdä valmiiksi välipaloja ja käydä tarvittaessa kaupassa.
Some-viestintä ja markkinointi
Yhteisöpedagogi (amk)
Uudenmaan seutu