Elämäntilanteet voivat muuttua yllättäen. Sairauden, onnettomuuden tai iän myötä voi tulla hetki, jolloin omien asioiden hoitaminen ei enää onnistu itsenäisesti. Tällöin edunvalvonta tai edunvalvontavaltuutus voi olla tarpeen.
Edunvalvonnan avulla varmistetaan, että henkilön taloudelliset ja henkilökohtaiset asiat hoituvat luotettavasti ja hänen tahtonsa mukaisesti – myös silloin, kun hän ei enää itse pysty tekemään päätöksiä.
Edunvalvoja huolehtii päämiehensä omaisuudesta ja taloudellisista asioista, ja joskus myös henkilökohtaisista päätöksistä, kuten terveydenhuollon järjestämisestä. Edunvalvojana voi toimia luotettava läheinen tai omainen. Mikäli sopivaa henkilöä ei ole lähipiirissä, maistraatti tai tuomioistuin voi määrätä tehtävään ulkopuolisen edunvalvojan.
Edunvalvonnan määräämisen tarkempiin kriteereihin voi tutustua täältä.
Edunvalvontavaltuutus on ennakoiva tapa järjestää asiat tulevaisuutta varten. Siinä henkilö valtuuttaa etukäteen läheisensä hoitamaan asioitaan, mikäli oma toimintakyky myöhemmin heikkenee. Tämä tehdään kirjallisesti edunvalvontavaltakirjalla, ja se astuu voimaan vasta, kun toimintakyky on selvästi heikentynyt ja valtuutettu henkilö hakee maistraatilta oikeuden vahvistusta.
Esimerkki: Ikääntynyt vanhempi voi laatia edunvalvontavaltakirjan, jossa hän valtuuttaa lapsensa hoitamaan pankkiasioita ja tekemään terveydenhuoltoon liittyviä päätöksiä silloin, jos itse ei siihen enää kykene.
Vaikka aihe voi tuntua vaikealta, edunvalvonta tuo mielenrauhaa kaikille osapuolille. Se antaa läheisille selkeän vastuun ja valtuudet toimia ja helpottaa monia tilanteita, joissa aikaa ja selkeyttä tarvitaan.
Jos sinulla on kysymyksiä edunvalvonnasta tai kaipaat keskustelutukea asian pohtimiseen, me Loistohoivassa autamme mielellämme.
Kattavasta palveluvalikoimastamme löytyy jokaisen arkeen palvelu, joka tukee jaksamista ja toimintakykyä kotona.
© Loistohoiva Oy 2025