Kuinka tukea toimintakykyä? (3 vinkkiä) - Loistohoiva

3 vinkkiä toimintakyvyn tukemiseen

toimintakyky

Tiedämme kaikki liikunnan ja liikkeen merkityksen toimintakykyyn, ja siihen että se korostuu ikääntyessä. Voi olla kuitenkin haastavaa ujuttaa liikkumista osaksi omaa arkea, jos siitä ei ole vielä muodostunut säännöllistä tapaa. Liikkeelle lähteminen voi olla haastavaa esimerkiksi siksi että huimaus tai kaatumisen vaara jännittää. Voi olla myös vaikeaa löytää sellainen tapa liikkua, joka itsestä tuntuu hyvältä ja sopii omiin elämäntapoihin. 

1. Opettele muutama hyvä liike

Jos lähdemme etsimään liikkeitä tai liikuntamuotoja, kohtaamme helposti informaatiotulvan ja saattaa olla vaikeaa löytää sopivat liikkeet jotka itsellä toimii.

Voimme kotikäynneillämme katsoa asiakkaidemme luona yksilöllisesti sopivia liikkeitä, joissa hoivatyöntekijämme voi asiakasta avustaa vuorojen aikana.

Hyviä perusliikkeitä löytyy myös mm. täältä.

2. Istuta liike rutiineihisi

Liikunnan ja liikkeen toteuttaminen ei tarvitse olla vastenmielistä, ja sen voi yhdistää hyvin arkisiin asioihin. Haluamme kannustaa miettimään sitä mistä sinä erityisesti nautit? Jos esimerkiksi pidät musiikin kuuntelusta tai hetkeen heittäytymisestä, voisitko liikkua radion musiikin tahtiin samalla kun teet aamupalaa tai imuroit? Jos tanssista innostuu enemmän, voi tanssiliikkeitä harjoitella esimerkiksi YouTuben videoiden tahtiin. 

Jotkut tykkäävät tehdä tasapainoharjoitteita hampaita pestessä – voit kokeilla esimerkiksi pestä hampaat silmät kiinni, tai nostaa toisen jalan ilmaan. Saman voi toistaa esimerkiksi samalla kun odotat että kahvi tippuu tai puuro keittyy.

Ensimmäisen kohdan videon liikkeitä voi toistaa esimerkiksi aina kun istut sohvalle tai ruokapöydän ääreen. Jos jumppahetkiä on vaikea muistaa, voit kirjoittaa pienen muistutuksen itsellesi esimerkiksi muistilapulle sellaiseen paikkaan, missä näet sen usein.

toimintakyky liikkuminen
Yhdessä liikkuminen voi innostaa ja tuoda arkeen säännöllisiä liikuntahetkiä.

3. Liiku yhdessä

Joskus yksin liikkuminen voi jännittää, etenkin jos edellisestä kerrasta on jo tovi tai ei oikein tiedä kuinka aloittaa. On hyvin yleistä, että ikääntyvä henkilö kaipaa ja tarvitsee tukea liikunnallisuuden ylläpidossa myös esimerkiksi huimauksen tai liikkumisen vaikeuden vuoksi. Voit koittaa pyytää naapuria lenkille mukaan tai soittaa ystävää apuun. Myös me voimme auttaa, sillä palvelumme kokonaisvaltainen tavoite on lisätä hyvinvointia, toimintakykyä ja turvallisuutta asiakkaidemme kotona.

Asiakkaillemme erinäiset ulkoilu- ja liikunta-avut ovat yleistyneet asiakkaiden ja omaisten toiveesta. Liikunta ja fyysinen harjoittelu yhdessä tutun hoivatyöntekijän kanssa tuo mielekästä vaihtelua arkeen, aktivoi ihanasti aivoja ja tuottaa mielihyvää.

Apua kotiin

Käyntimme tukevat asiakkaidemme arkea heidän tarvitsemallaan tavalla. Käytännön apu ja tuttu hoitaja tukee henkistä ja fyysistä hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Käynnit voi maksaa kunnan myöntämällä palvelusetelillä, maksusitoumuksella tai omakustanteisesti, jolloin palvelusta saa -60% kotitalousvähennystä. 

Autamme etuuksien hyödyntämisessä, joten otathan rohkeasti yhteyttä niin selvitetään kuinka voisimme olla helpottamassa sinun tai läheisesi arkea.