Mitä omaishoitajan on tärkeä tietää oikeuksistaan? - Loistohoiva

Mitä omaishoitajan on tärkeä tietää oikeuksistaan?

Mikä on omaishoitaja ja mitä omaishoidon tuki tarkoittaa?

Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairauden, vammaisuuden tai muun erityisen hoivan tarpeen johdosta ei selviydy arjestaan omatoimisesti. Omaishoitajuus syntyy usein huomaamatta – aluksi autetaan läheistä pienissä asioissa, mutta vähitellen avun tarve kasvaa ja omaishoitotilanne kehittyy.

Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä hyvinvointialue vastaa. Se on kokonaisuus, johon kuuluvat hoidettavalle annettavat palvelut, omaishoitajalle maksettava hoitopalkkio, vapaat ja omaishoitajan tukemiseksi tarkoitetut palvelut. Tuen myöntäminen perustuu lakiin omaishoidon tuesta (937/2005) ja se on harkinnanvarainen etuus, joka myönnetään käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa.

Omaishoitosopimus koskee omaishoitajan ja hyvinvointialueen välistä sopimusta, jossa määritellään hoitajan oikeudet ja velvollisuudet. Virallinen omaishoitajuus edellyttää omaishoitosopimuksen tekemistä, kun taas epävirallista omaishoitoa tehdään ilman sopimusta. On tärkeää ymmärtää, että suurin osa omaishoitotilanteista jää virallisen tuen ulkopuolelle, vaikka hoitotyö olisi hyvinkin sitovaa ja raskasta.

Tilastojen mukaan Suomessa on noin 350 000 henkilöä, jotka toimivat pääasiallisina läheisensä hoivan antajina. Näistä vain noin 50 000 on tehnyt virallisen omaishoitosopimuksen hyvinvointialueen kanssa. Omaishoitajien merkitys yhteiskunnalle on valtava – jopa 80 % kaikesta hoivasta on läheisten antamaa. Ilman omaishoitajia julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset olisivat moninkertaiset nykyiseen verrattuna.

Miten omaishoitajan vapaapäivät järjestetään?

Omaishoitajan vapaat ovat keskeinen osa jaksamisen tukemista. Laissa määritelty minimimäärä on kolme vapaavuorokautta kalenterikuukautta kohti, mutta hyvinvointialue voi myöntää enemmänkin vapaapäiviä ja lyhyempiä virkistysvapaita omaishoitajalle. Vapaan määrään vaikuttaa hoitotyön sitovuus ja rasittavuus. Omaishoitajan oikeus vapaaseen toteutuu, kun hän on sidottu hoitoon ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin.

Hyvinvointialueella on velvollisuus järjestää hoidettavalle sijaishoito omaishoitajan vapaan ajaksi. Sijaishoito voidaan järjestää usealla eri tavalla:

  • Lyhytaikaishoitona hoitolaitoksessa tai asumispalveluyksikössä
  • Kotiin tuotavana sijaishoitona ammattilaisen toimesta
  • Sijaisomaishoitajan avulla (sopimus tehdään hyvinvointialueen kanssa)
  • Palvelusetelillä, jolla omaishoitaja voi hankkia hoivapalvelun haluamaltaan palveluntuottajalta
  • Perhehoitona
  • Päivätoimintana tai muuna tilapäishoitona

Me Loistohoivassa tarjoamme joustavia vaihtoehtoja omaishoidon vapaiden toteutukseen. Palvelumme mahdollistaa, että omaishoitaja voi pitää vapaansa turvallisella mielellä, kun hoidettava saa yksilöllistä hoivaa tutussa kotiympäristössä. Omaishoidon vapaa -palvelusetelillä voidaan järjestää noin 2-4 Loistohoivan avustajan käyntiä kuukaudessa. Käynnin aikana avustajamme voi pitää seuraa hoidettavalle tai tehdä hoitotoimenpiteitä sillä aikaa, kun omaishoitaja käy asioilla tai lepää. Myös joitain arkisia askareita voi jättää meidän hoidettavaksemme.

Tärkeintä on löytää tavat, joilla voimme tukea juuri teidän arkeanne ja omaishoitajuutta parhaiten. Kotiin tarjottava apu mahdollistaa sen, että hoidettava saa jäädä tuttuun ympäristöön, mikä on usein miellyttävämpi vaihtoehto kuin laitoshoito.

Omaishoitajan tukipalvelut: mistä apua jaksamiseen?

Omaishoitajan jaksaminen on ensiarvoisen tärkeää niin hoitajan oman hyvinvoinnin kuin hoidettavan saaman hoidon laadun kannalta. Tukipalveluja on tarjolla monipuolisesti, mutta niiden löytäminen ja hakeminen voi joskus tuntua haastavalta. Omaishoitajien tukipalvelut voidaan jakaa useisiin eri kategorioihin.

Vertaistukiryhmät ovat monelle omaishoitajalle henkireikä arjessa. Niissä voi jakaa kokemuksia, saada ymmärrystä ja neuvoja samassa tilanteessa olevilta. Vertaistukiryhmiä järjestävät mm. Omaishoitajaliitto paikallisyhdistyksineen, seurakunnat ja monet järjestöt. Myös Kelan järjestämät kuntoutuskurssit omaishoitajille ovat tärkeä tukimuoto fyysisen ja psyykkisen jaksamisen edistämiseksi.

Kotipalvelu ja kotisairaanhoito tukevat omaishoitoperheen arkea. Näihin palveluihin voi kuulua esimerkiksi:

  • Apu päivittäisissä toiminnoissa, kuten peseytymisessä ja pukeutumisessa
  • Ateria-, siivous- ja pyykkipalvelut
  • Sairaanhoidolliset toimenpiteet, kuten lääkehoito
  • Kotiin tuotavat tukipalvelut, kuten ateriapalvelu

Apuvälineet ja asunnonmuutostyöt helpottavat merkittävästi arkea. Apuvälineitä voi saada lainaksi apuvälinelainaamosta, ja asunnonmuutostöihin voi hakea tukea hyvinvointialueelta tai Vammaispalvelulain perusteella.

Me Loistohoivassa tarjoamme räätälöityjä tukipalveluita omaishoitajan jaksamisen tueksi. Palvelumme perustuu yksilölliseen arviointiin ja suunnitteluun, jossa huomioidaan jokaisen omaishoitoperheen ainutlaatuinen tilanne. Tuemme omaishoitajia tarjoamalla:

  • Säännöllistä kotihoitoa ja hoiva-apua
  • Siivous- ja kodinhoidollista apua
  • Asiointiapua ja saattajapalvelua
  • Keskusteluapua ja henkistä tukea
  • Tukea omaishoitajan vapaiden järjestämisessä

Olemme huomanneet, että usein jo tieto siitä, että apua on saatavilla, helpottaa omaishoitajan kuormitusta ja lisää turvallisuuden tunnetta.

Omaishoitosopimus: mitä se sisältää ja mihin sitoudut?

Omaishoitosopimus on omaishoitajan ja hyvinvointialueen välinen toimeksiantosopimus omaishoidon järjestämisestä. Sopimuksen keskeinen sisältö määritellään laissa omaishoidon tuesta, ja siihen kirjataan ainakin seuraavat asiat:

  • Hoitopalkkion määrä ja maksutapa
  • Oikeus vapaapäiviin ja vapaan järjestämistapa
  • Määräaikaisen sopimuksen kesto
  • Hoitopalkkion maksaminen hoidon keskeytyessä

Omaishoitosopimus on pääsääntöisesti voimassa toistaiseksi. Se voidaan tehdä määräaikaisena vain erityisestä syystä, esimerkiksi jos hoidon tarve on selkeästi määräaikainen tai omaishoitaja niin toivoo. Sopimuksen irtisanomisaika on hyvinvointialueen puolelta kaksi kuukautta ja omaishoitajan puolelta yksi kuukausi. Erityistilanteissa sopimus voidaan purkaa välittömästi, jos se vaarantaa hoidettavan tai hoitajan terveyden tai turvallisuuden.

Omaishoitosopimuksen liitteenä on aina hoito- ja palvelusuunnitelma, joka laaditaan yhdessä hoidettavan ja omaishoitajan kanssa. Suunnitelmaan kirjataan omaishoitajan antaman hoidon määrä ja sisältö, muiden tarvittavien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen määrä ja sisältö, omaishoitajan hoitotehtävää tukevat palvelut sekä miten hoito järjestetään omaishoitajan vapaan aikana.

Omaishoitajalla on velvollisuus huolehtia hoidettavan hoidosta ja huolenpidosta hoito- ja palvelusuunnitelman mukaisesti. Hyvinvointialueella puolestaan on velvollisuus järjestää omaishoitosopimuksessa määritellyt tukipalvelut, maksaa hoitopalkkio ajallaan ja tukea omaishoitajan jaksamista.

Omaishoitosopimusta tarkistetaan, kun hoidon tarpeessa tai olosuhteissa tapahtuu muutoksia. Tarkistusta voi pyytää joko omaishoitaja tai hyvinvointialue. Esimerkiksi hoidettavan kunnon oleellinen heikkeneminen tai parantuminen, omaishoitajan jaksamisen ongelmat tai muutto toiselle paikkakunnalle ovat tilanteita, joissa sopimusta tulisi tarkistaa.

Omaishoitajan oikeus terveystarkastuksiin ja hyvinvointiin

Omaishoitajan hyvinvointi on suoraan yhteydessä hoidon laatuun ja omaishoitosuhteen jatkuvuuteen. Vuodesta 2016 alkaen sopimusomaishoitajille on lakisääteisesti tarjottava terveystarkastuksia. Hyvinvointialueen on järjestettävä omaishoitajalle tarvittaessa hyvinvointi- ja terveystarkastuksia sekä hänen hyvinvointiaan ja hoitotehtäväänsä tukevia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Terveystarkastukset ovat omaishoitajalle maksuttomia, ja niiden tavoitteena on:

  • Arvioida omaishoitajan terveydentilaa ja toimintakykyä
  • Tunnistaa varhain omaishoitajan jaksamista uhkaavat tekijät
  • Suunnitella ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä
  • Ohjata tarvittaviin tutkimuksiin, hoitoihin ja kuntoutukseen

Terveystarkastukset ovat erityisen tarpeellisia ikääntyneille omaishoitajille sekä niille, joilla on pitkäaikaissairauksia tai joiden omaishoitotehtävä on erityisen kuormittava. Terveystarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös omaishoitajan tuen tarve ja ohjataan tarvittaessa lisäpalveluiden piiriin.

Omaishoitajan itsestään huolehtimisen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Omaishoitajan on tärkeää:

  • Huolehtia riittävästä levosta ja unesta
  • Pitää huolta fyysisestä kunnostaan
  • Varata aikaa itselle tärkeille asioille ja harrastuksille
  • Ylläpitää sosiaalisia suhteita
  • Tunnistaa omat rajansa ja pyytää apua ajoissa

Me Loistohoivassa tuemme omaishoitajan hyvinvointia tarjoamalla joustavia hoivapalveluita, jotka mahdollistavat lepotaukojen pitämisen. Tuttujen hoitajiemme käynnit tuovat turvaa ja jatkuvuutta sekä hoidettavalle että omaishoitajalle. Omaishoitajan mahdollisuus omaan aikaan on jaksamisen kannalta keskeistä, ja haluamme palveluillamme mahdollistaa tämän.

Miten Loistohoiva tukee omaishoitajien jaksamista käytännössä?

Meidän palvelumalliimme kuuluu kokonaisvaltainen tuki, jossa huomioidaan sekä hoidettavan että omaishoitajan tarpeet. Omaishoidon tukipalvelumme lähtevät liikkeelle maksuttomasta arviokäynnistä, jossa kartoitamme perheen tilanteen ja suunnittelemme yhdessä, miten voimme parhaiten auttaa. Meille on tärkeää, että palvelumme integroituvat saumattomasti perheen arkeen ja tukevat omaishoitajan jaksamista yksilöllisesti.

Käytännössä tuemme omaishoitajia monin tavoin:

  1. Tarjoamme säännöllistä hoiva-apua kotiin, jolloin omaishoitaja voi pitää taukoa hoitovastuusta ja käydä asioilla, harrastuksissa tai vain levätä.
  2. Hoidamme kodinhoidollisia tehtäviä kuten siivousta, pyykkihuoltoa ja ruoanlaittoa, mikä vähentää omaishoitajan kokonaiskuormitusta.
  3. Huolehdimme hoidettavan hyvinvoinnista kokonaisvaltaisesti: avustamme peseytymisessä, ruokailussa, lääkehoidossa ja ulkoilussa.
  4. Tarjoamme keskustelutukea ja neuvontaa omaishoitajuuteen liittyvissä kysymyksissä.
  5. Autamme vapaapäivien järjestämisessä ja varmistamme, että hoidettava saa laadukasta hoivaa omaishoitajan vapaan aikana.

Palvelumme räätälöidään aina perheen yksilöllisten tarpeiden mukaan. Yksi perhe voi tarvita säännöllistä viikoittaista apua, toinen taas jaksottaisia intensiivisempiä hoivajaksoja. Joillekin perheille tarjoamme apua öisin, toisille päivisin – kaikki riippuu hoidettavan tilanteesta ja omaishoitajan tarpeista.

Olemme huomanneet, että sama tuttu hoitaja luo turvallisuuden tunnetta ja jatkuvuutta, kun hoitaja oppii tuntemaan hoidettavan tavat ja mieltymykset. Monelle hoidettavalle hoitajamme on myös tärkeä sosiaalinen kontakti.

Haluatko sinäkin tukea omaishoitajana jaksamiseen? Ota yhteyttä meihin ja kerromme lisää omaishoidon tukipalveluistamme tai tule tutustumaan tarjontaamme. Yhdessä voimme löytää juuri sinun tilanteeseesi sopivat ratkaisut, jotka tukevat sekä sinun jaksamistasi että hoidettavan hyvinvointia.

Loisto 13

Ikääntyminen omissa käsissä

Kotona kaatumisten riskin vähentäminen on tärkeää kaikenikäisille ihmisille. Kotona ja arjessa on monia keinoja, joilla kaatumisen riskiä voi vähentää ja näin edistää turvallista ja itsenäistä elämää.

Keräsimme listaa asioista, jotka tukevat hyvää yleiskuntoa ja siten vähentää kaatumisriskiä.

Lue lisää »
Lapsiperheiden kotipalvelut

Lapsiperheiden kotipalvelut palvelusetelillä

Kotona kaatumisten riskin vähentäminen on tärkeää kaikenikäisille ihmisille. Kotona ja arjessa on monia keinoja, joilla kaatumisen riskiä voi vähentää ja näin edistää turvallista ja itsenäistä elämää.

Keräsimme listaa asioista, jotka tukevat hyvää yleiskuntoa ja siten vähentää kaatumisriskiä.

Lue lisää »