Mistä omaishoitaja saa vertaistukea ja neuvontaa? - Loistohoiva

Mistä omaishoitaja saa vertaistukea ja neuvontaa?

Omaishoitajuus on arvokasta työtä, joka vaatii voimavaroja, osaamista ja sitoutumista. Jokaisella omaishoitajalla tulee olla mahdollisuus saada tukea tähän vaativaan tehtävään. Vertaistuki antaa omaishoitajalle tilaisuuden jakaa kokemuksia, tunteita ja käytännön vinkkejä muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Ammatillinen neuvonta puolestaan tarjoaa konkreettisia vastauksia käytännön ongelmiin.

Oleellisimpia vertaistuen lähteitä ovat paikallisten omaishoitajayhdistysten järjestämät ryhmät, kuntien sosiaalipalvelut sekä seurakunnat. Neuvontaa tarjoavat kuntien omaishoidon tukikeskukset, Omaishoitajaliitto paikallisyhdistyksineen, Kela sekä useat järjestöt. Loistohoivan kaltaiset yksityiset palveluntarjoajat täydentävät tätä verkostoa tarjoamalla yksilöllistä neuvontaa ja konkreettisia palveluita omaishoitajan tueksi.

Mitä vertaistukimuotoja omaishoitajille on tarjolla?

Omaishoitajille suunnatut vertaistukimuodot ovat monipuolisia ja niitä on kehitetty vastaamaan erilaisiin elämäntilanteisiin. Kasvokkain tapahtuvat vertaistukiryhmät ovat perinteinen ja tehokas tukimuoto, jossa omaishoitajat kokoontuvat säännöllisesti jakamaan kokemuksiaan koulutetun ohjaajan johdolla.

Verkkofoorumit ja sosiaalisen median ryhmät tarjoavat vertaistukea ajasta ja paikasta riippumatta. Näihin osallistuminen on helppoa myös niille omaishoitajille, joiden on vaikea järjestää aikaa tapaamisille. Suosittuja verkkoympäristöjä ovat esimerkiksi Omaishoitajaliiton ylläpitämät keskusteluryhmät ja Facebook-ryhmät.

Järjestötoiminta tarjoaa vertaistuen lisäksi mahdollisuuden vaikuttaa omaishoitajien asemaan yhteiskunnassa. Omaishoitajaliitto ja sen paikallisyhdistykset järjestävät säännöllisesti tapahtumia, virkistyspäiviä ja koulutuksia. Myös erityisryhmien, kuten muistisairaiden omaishoitajien, tueksi on omia ryhmiään.

Tarjoamme Loistohoivassa yksilöllisesti suunniteltuja vertaistukitapaamisia, joissa koulutetut ammattilaisemme auttavat omaishoitajia löytämään ratkaisuja arjen haasteisiin. Pyrimme luomaan luottamuksellisen ilmapiirin, jossa jokainen voi jakaa kokemuksiaan ja saada tukea juuri omaan tilanteeseensa.

Miten omaishoitaja voi hakeutua vertaistukiryhmään?

Vertaistukiryhmään hakeutuminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä oman kunnan omaishoidon tukipalveluiden koordinaattoriin tai sosiaalitoimeen, josta saa ajantasaista tietoa paikallisista ryhmistä. Myös Omaishoitajaliiton verkkosivuilta löytyy kattava listaus paikallisyhdistysten järjestämistä vertaistukiryhmistä.

Monet järjestöt tarjoavat avoimia vertaistukiryhmiä, joihin voi osallistua ilman ennakkoilmoittautumista. Näihin ryhmiin on matala kynnys tulla mukaan tutustumaan toimintaan. Lisäksi monilla paikkakunnilla toimii teemaryhmiä, jotka on suunnattu esimerkiksi tietyn sairauden kanssa elävien henkilöiden omaishoitajille.

  • Ota yhteyttä kunnan omaishoidon koordinaattoriin
  • Tarkista Omaishoitajaliiton tai paikallisyhdistyksen verkkosivut
  • Kysy neuvoa terveydenhuollon ammattilaisilta
  • Osallistu avoimeen ryhmätapaamiseen

Meillä Loistohoivassa autamme omaishoitajia löytämään sopivan vertaistukiryhmän ja tarvittaessa järjestämme sijaishoidon omaishoidettavalle ryhmätapaamisen ajaksi. Näin varmistamme, että omaishoitajalla on aito mahdollisuus osallistua vertaistukitoimintaan. Otamme huomioon jokaisen yksilölliset tarpeet ja toiveet sopivan ryhmän löytämisessä.

Kuinka omaishoitaja voi järjestää itselleen vapaata?

Omaishoitajan vapaan järjestäminen on keskeinen osa jaksamisen tukemista. Lakisääteisesti omaishoitosopimuksen tehneillä omaishoitajilla on oikeus vähintään kahteen vapaavuorokauteen kalenterikuukautta kohti. Jos hoito on ympärivuorokautisesti sitovaa, vapaapäiviä kertyy kolme kuukaudessa.

Vapaan järjestämiseen on useita vaihtoehtoja. Intervallihoito, jossa hoidettava on lyhytaikaisesti hoitolaitoksessa, on yleinen tapa järjestää omaishoitajan vapaa. Myös perhehoito, jossa hoidettava menee väliaikaisesti toisen perheen hoidettavaksi, on kasvattanut suosiotaan.

Sijaishoito kotona on monelle mieluisa vaihtoehto, sillä se mahdollistaa hoidettavan pysymisen tutussa ympäristössä. Tämä järjestely toimii erityisen hyvin, jos hoidettavan on vaikea sopeutua uusiin ympäristöihin.

Tarjoamme Loistohoivassa joustavaa omaishoidon sijaispalvelua, joka mahdollistaa omaishoitajalle vapaan juuri silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Koulutetut hoitajamme tulevat kotiin ja jatkavat hoitoa tutulla tavalla omaishoitajan ollessa vapaalla. Palvelumme on yksilöllisesti suunniteltua ja perustuu luottamukselliseen suhteeseen. Sama tuttu hoitaja tuntee perheen tilanteen ja osaa toimia sovittujen käytäntöjen mukaisesti.

Miten digitaaliset palvelut tukevat omaishoitajaa?

Digitaaliset palvelut ovat tuoneet merkittävää helpotusta monien omaishoitajien arkeen. Verkossa toimivat tietopankit, kuten Omaishoitajaliiton verkkosivut ja Terveyskylän Omaishoitajan talo, tarjoavat luotettavaa tietoa omaishoitajuudesta ajasta ja paikasta riippumatta.

Virtuaaliset vertaistukiryhmät ja keskustelufoorumit mahdollistavat kokemusten jakamisen myös niille omaishoitajille, joiden on vaikea päästä kasvokkaisiin tapaamisiin. Videoneuvottelutyökalujen avulla järjestetään säännöllisiä vertaistapaamisia, joihin voi osallistua omalta kotisohvalta.

Mobiilisovellukset auttavat arjen hallinnassa. Lääkityksen seurantaan, aikataulutukseen ja yhteydenpitoon suunnitellut sovellukset helpottavat omaishoitajan työtä ja parantavat hoidon turvallisuutta. Etäkonsultaatiopalvelut puolestaan mahdollistavat nopean yhteyden terveydenhuollon ammattilaisiin.

Hyödynnämme Loistohoivassa digitaalisia työkaluja täydentämään perinteisiä tukimuotoja. Tarjoamme omaishoitajille mahdollisuuden osallistua virtuaalisiin vertaistukiryhmiin ja neuvontatapaamisiin. Lisäksi käytössämme on turvallinen viestintäalusta, jonka kautta omaishoitaja voi helposti pitää yhteyttä hoitajaamme ja saada vastauksia kysymyksiinsä.

Omaishoitajan tuen jatkuvuus – miten varmistaa riittävä tuki?

Omaishoitajan tuen jatkuvuus on oleellinen osa onnistunutta omaishoitotilannetta. Suunnitelmallinen ja ennakoiva lähestymistapa auttaa varmistamaan, että tuki on riittävää myös tulevaisuudessa. Säännölliset palvelutarpeen arvioinnit ovat tärkeitä, sillä sekä omaishoitajan että hoidettavan tilanne voi muuttua ajan myötä.

Hoidettavan toimintakyvyn heikentyessä on tärkeää päivittää hoito- ja palvelusuunnitelmaa vastaamaan muuttuneita tarpeita. Samoin omaishoitajan oman terveydentilan muutokset tulee huomioida tukikokonaisuutta suunniteltaessa.

Verkostoituminen muiden omaishoitajien ja alan ammattilaisten kanssa luo turvaverkon, joka kantaa myös vaikeina aikoina. Avoin keskustelu tulevaisuudesta ja mahdollisista muutoksista auttaa varautumaan erilaisiin tilanteisiin.

Haluamme Loistohoivassa olla omaishoitajan pitkäaikainen kumppani, joka kulkee rinnalla läpi omaishoitotilanteen eri vaiheiden. Rakennamme palvelukokonaisuuden, joka joustaa tarpeiden muuttuessa ja tarjoaa oikea-aikaista tukea juuri silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Kunnioitamme perheiden yksilöllisiä tarpeita ja laadimme yhdessä asiakkaan sekä läheisten kanssa palvelusuunnitelman, joka huomioi sekä nykytilanteen että tulevaisuuden näkymät.

Tutustu Loistohoivan laadukkaaseen omaishoidon tukipalveluun ja ota ensimmäinen askel kohti vahvempaa jaksamista omaishoitajana. Ymmärrämme, että ulkopuolisen avun vastaanottaminen voi tuntua hankalalta, mutta koulutetut hoitajamme ovat valmiina tukemaan sinua luottamuksellisesti ja yksilöllisesti. Lue lisää omaishoidon tuestamme ja ota yhteyttä.

Loisto 13

Ikääntyminen omissa käsissä

Kotona kaatumisten riskin vähentäminen on tärkeää kaikenikäisille ihmisille. Kotona ja arjessa on monia keinoja, joilla kaatumisen riskiä voi vähentää ja näin edistää turvallista ja itsenäistä elämää.

Keräsimme listaa asioista, jotka tukevat hyvää yleiskuntoa ja siten vähentää kaatumisriskiä.

Lue lisää »
Lapsiperheiden kotipalvelut

Lapsiperheiden kotipalvelut palvelusetelillä

Kotona kaatumisten riskin vähentäminen on tärkeää kaikenikäisille ihmisille. Kotona ja arjessa on monia keinoja, joilla kaatumisen riskiä voi vähentää ja näin edistää turvallista ja itsenäistä elämää.

Keräsimme listaa asioista, jotka tukevat hyvää yleiskuntoa ja siten vähentää kaatumisriskiä.

Lue lisää »