Aivoviikko - 5 askelta aivojen hyvinvointiin - Loistohoiva
aivoviikko pähkinä

Aivoviikko - 5 askelta aivojen hyvinvointiin

Aivoviikko muistuttaa huolehtimaan aivojemme hyvinvoinnista

Aivot pitävät meidät liikkeessä, ajattelemassa, tunteissa ja muistoissa mukana. Aivot eivät vain johda meitä päivittäisissä tehtävissämme, vaan ne myös huolehtivat siitä, että tunnemme ja muistamme. Jotta pysymme terävinä ja voimme nauttia elämästä täysillä, on todella tärkeää pitää huolta aivoistamme.

Aivoviikon teema ”Aikaa aivoillesi” kehottaa meitä pysähtymään hetkeksi ja miettimään, millä tavoin voisimme antaa aivoillemme ansaitsemaansa huolenpitoa ja huomiota. Vaikka elämämme voi olla kiireistä ja täynnä velvoitteita, on olennaista muistaa, että aivojen hyvinvointi on perusta kaikelle muulle. Kun aivot voivat hyvin, pystymme kohtaamaan arjen haasteet vahvemmin ja tasapainoisemmin.

Tässä muutamia vinkkejä, joilla voit tukea aivojesi hyvinvointia:

1) Lepo ja rentoutuminen

Lepo on todella tärkeää aivojemme hyvinvoinnille. Hyvä yöuni ei ole vain mukavaa, vaan se on elintärkeää aivoillemme, auttaen meitä olemaan valmiita uuden päivän haasteisiin. Eikä pidä unohtaa lepohetkiä myös päivän aikana. Kun annat itsellesi luvan pysähtyä ja rentoutua vaikkapa vain muutamaksi minuutiksi, autat vähentämään stressiä ja annat aivoillesi tarvittavaa aikaa palautua. Yksinkertainen hengitysharjoitus tai lyhyt kävely luonnossa päivän mittaan voi tehdä suuren eron. Muista siis pitää taukoja ja antaa aivoillesi mahdollisuus levätä.

2) Ravitseva ruokavalio

Ravitseva ruokavalio on avainasemassa, kun haluamme pitää aivot terveinä ja toimintakykyisinä. Ajattele ruokavaliotasi kuin polttoainetta aivoillesi: mitä laadukkaampaa bensaa tankkaat, sitä paremmin kone käy. Varmista, että saat tarpeeksi omega-3-rasvahappoja, jotka ovat kuin superöljyä aivoillesi, sekä antioksidantteja ja vitamiineja, jotka suojaavat ja ravitsevat aivosoluja. Ei kannata siis unohtaa niitä päivittäisiä annoksia hedelmiä ja vihanneksia – ne eivät ole vain hyväksi vartalolle, vaan myös aivojen parasta ravintoa. Ja muista, hyvät rasvat ovat ystäviäsi: ne pitävät aivot notkeina ja toimintakykyisinä. Kun annat aivoillesi sitä, mitä ne tarvitsevat, niin huomaat eron niin keskittymisessä kuin hyvinvoinnissakin.

3) Aivojumppa

Aivojen haastaminen uusilla asioilla on kuin treeniä lihaksille – se pitää ne kunnossa ja ehkäisee rappeutumista. Ei tarvitse ryhtyä heti opiskelemaan kvanttifysiikkaa tai oppia soittamaan harppua (ellei halua, tietysti). Pienetkin uudet haasteet, kuten uuden reseptin kokeileminen, sudoku-pulmien ratkaiseminen tai vaikka uuden reitin kokeileminen lenkkipolulla, voivat stimuloida aivojasi uudella tavalla. Tärkeintä on pitää aivot aktiivisina ja kokeilla rohkeasti uutta, sillä jokainen uusi oppimiskokemus on kuin aivojen oma kuntosaliharjoitus.

4) Luonto ja liikunta

Liikkuminen ja luonnon helmassa ajan viettäminen tekevät hyvää niin kropalle kuin mielellekin. Ei ole väliä, oletko salilla hikoilemassa tai kävelyllä metsäpolulla – liikunta saa aivot tuottamaan hyvän olon hormoneja ja kirkastaa ajatuksia. Kun pistät lenkkarit jalkaan ja suuntaat ulos, luonnon rauha auttaa alentamaan stressitasoja ja virkistää mieltä. Pienikin hetki luonnossa voi tuoda yllättävän piristysruiskeen päivääsi. 

5) Yhteys muihin

Yhteys muihin on ihan kullanarvoista, eikä pelkästään siksi, että on kiva vaihtaa kuulumisia tai nauraa yhdessä. Kun juttelemme muiden kanssa, jaamme kokemuksiamme tai vaikka vain kuuntelemme, se tekee todella hyvää aivoillemme. Tällainen sosiaalinen kanssakäyminen virkistää mieltä ja tukee aivojen terveyttä. Olipa kyse sitten kahvihetkestä ystävän kanssa, ryhmäliikuntatunnista tai vaikkapa yhteisestä harrastuksesta, nämä hetket yhdessä muiden kanssa auttavat meitä tuntemaan itsemme yhteenkuuluviksi ja onnellisiksi. Joten ota rohkeasti yhteyttä vanhaan ystävään, liity uuteen kerhoon tai jaa ajatuksiasi vertaistukiryhmässä – pienetkin yhteiset hetket voivat tuoda suurta iloa arkeen ja tukea samalla aivojesi hyvinvointia.

Itsensä huomioiminen ei ole itsekästä

Oman hyvinvoinnin laittaminen etusijalle ei ole itsekästä; se on välttämätöntä. Kun huolehdimme itsestämme, voimme paremmin olla läsnä ja tukena myös muille. Joten tämän Aivoviikon kunniaksi, mikä olisi parempi hetki aloittaa uusia, aivoja tukevia tapoja ja tehdä niistä osa arkeamme?

 

💚 Loistohoiva

Lue lisää blogitekstejä

Ota yhteyttä