7 vinkkiä muistisairaan ruokailuun - Loistohoiva
muistisairaan ruokailu 2

Ikääntyneelle muistisairaalle henkilölle suositellaan samanlaista ruokavaliota kuin muillekin ikääntyneille, mutta muistisairaan ruokailuun liittyy omia haasteita.

Kokosimme yleisimmät haasteet ja meidän vinkit muistisairaan ruokailuun. Ensimmäinen askel on huomata muutokset ruokavaliossa ja -tottumuksissa. Muistisairauden eteneminen on hyvin yksilöllistä, joten listaamamme haasteet ja vinkit eivät ole kronologisessa järjestyksessä muistisairauden etenemisen kanssa. Tärkeää on seurata muistisairaan ravitsemusta ja ruokailutottumuksia, sekä miettiä millä tavoin terveellistä ruokavaliota ja ruokailutottumuksia voi tukea. 

Jos sinulla herää kysymyksiä, otathan yhteyttä, autamme mielellämme.

1

Ruuat saattavat olla pilaantuneita

Muistisairaan luona vieraillessa kannattaa kurkistaa jääkaappiin. Tämän voi pyrkiä tekemään mahdollisimman huomaamattomasti, sillä pilaantuneet elintarvikkeet saattavat herättää asukkaassa häpeän tunnetta tai hän ei raaskisi heittää mitään menemään.

2

Ruuan valmistus ei onnistu enää omatoimisesti

Muistisairas voi kokea olonsa avuttomaksi keittiössä. Hän ei ehkä muista missä tavarat ovat tai miten ruokaa tehdään. Ruuan valmistus yksin saattaa olla myös turvallisuusriski.

Säännöllinen ateriapalvelu voi olla hyvä ratkaisu, mutta toisinaan yhdessä tehty ruoka voi olla mielekästä ja tuoksut nostaa ruokahalua.

3

Makea maistuu, jolloin normaali ruoka jää syömättä

Vierailijat voivat osaltaan omalla toiminnallaan kannustaa syömään kunnon ruokaa ennen kahvipullaa. Jos käyt muistisairaan puolesta ruokakaupassa, voi olla hyvä pohtia mikä määrä makeaa on sopivasti.

4

Ruokailuun on vaikeaa keskittyä

Tällöin yhdessä syöminen voi auttaa. Ruokahetkeen voi valmistautua esimerkiksi tekemällä ruokaa yhdessä ja kattamalla pöydän kauniiksi. Jos keskittyminen harhailee niin ruokaseuralainen voi auttaa jatkamaan ruokailuhetkeä.

5

Ruokailukerrat vähenevät tai lisääntyvät

Muistisairas saattaa unohtaa syömisen kokonaan, tai unohtaa että on juuri syönyt ja syö uudelleen. Ruokia voi pakata valmiiksi rasioihin ja merkitä ne päivämäärällä ja kellonajalla helpottamaan ruokailun säännöllistämistä. Hyvä tuki voi löytyä myös puhelimen muistutuksista, muistilapuista, kalenterista tai sovitusta muistutussoitosta.

6

Syötäväksi kelpaavaa ja kelpaamatonta on vaikeaa erottaa

Myrkylliset ja muuten vaaralliset asiat on hyvä poistaa näkyviltä (tai koko asunnosta), ja varmistaa että keittiön kaapeissa on vain syömäkelpoisia asioita.

7

Muistisairaan voi olla vaikeaa ilmaista mitä haluaisi syödä

Ruokailutilanteen ulkopuolella voi kuulostella muistisairaan puheita – nouseeko esimerkiksi muistoista joitain ruokia esiin?

Kaupasta voi olla hyvä tuoda useampia vaihtoehtoja, joita käydään yhdessä muistisairaan kanssa läpi. Reaktioita ja ruokien menekkiä on hyvä seurata.

Säännölliset käynnit tukevat muistisairaan toimintakykyä

Ruokailu ja ravitsemus on tärkeää yleisen toimintakyvyn ja terveyden ylläpidossa.

Monet muistisairaiden asiakkaidemme käynnit keskittyvätkin lounasaikaan, jolloin voimme varmistaa että päivässä syödään hyvin ainakin kerran. Samalla voimme tarkistaa jääkaapin sisältöä, tehdä valmiiksi välipaloja ja käydä tarvittaessa kaupassa.

cropped Untitled 2

Tämän tekstin kirjoitti

Vilhelmiina Vesterinen 

Some-viestintä ja markkinointi

Yhteisöpedagogi (amk)

Uudenmaan seutu

vilhelmiina.vesterinen@loistohoiva.fi

Ota yhteyttä

Uusimaa
010 850 9510
uusimaa@loistohoiva.fi

Tampere
010 850 9520
tampere@loistohoiva.fi