Green Care kotihoivassa - Luonnon läsnäolo kotona​ - Loistohoiva

Green Care kotihoivassa - Luonnon läsnäolo kotona

Green Care on lähestymistapa hoivatyöhön, jossa hyödynnetään luonnon ja eläinten positiivisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin. 

Tutkimukset vahvistavat sen, mitä me monet olemme jo intuitiivisesti tienneet. Luonto vaikuttaa myönteisesti fyysiseen, psyykkiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiimme. Esimerkiksi metsässä käveleminen voi alentaa verenpainetta, vähentää stressihormonien määrää ja parantaa keskittymiskykyä. Luonnonläheisyys on myös yhdistetty parempaan mielialaan ja vähentyneeseen ahdistukseen. 

Useiden asiakkaiden kanssa olemme esimerkiksi vierailleet kotieläinpihalla ja lähteneet kävelylle Kuusijärvelle.

 

Miten sitten voimme tuoda luonnon lähemmäksi itseämme? Tämä haaste tulee monen ikääntyneen asiakkaamme kohdalla ajankohtaiseksi, sillä fyysisistä tai henkisistä syistä ja sairauksista johtuen ulos lähteminen (varsinkaan haastavampiin maastoihin) on hankalaa tai mahdotonta. Luonnonläheisyyden tarve ja sen positiiviset vaikutukset hyvinvointiimme eivät kuitenkaan katoa. Siksi on tärkeää löytää keinoja tuoda luonto lähemmäs kotia.

Keräsimme tähän muutaman vinkin, joita hyödynnämme palvelussamme, jotta voimme tarjota asiakkaillemme luontoon liittyviä kokemuksia ja hyötyjä.

 

Green Care kotioloissa

Koti on paikka, jossa monet viettävät suuren osan ajastaan. Vaikka liikkuminen ulkona voi olla haasteellista tai asiakas ei halua lähteä kotoa, on mahdollista tuoda luonnon rauhoittava vaikutus heidän arkeensa. Green Care -lähestymistavan avulla voimme luoda luonnollisia elementtejä ja ympäristöjä, jotka tukevat hyvinvointia ja elämänlaatua myös kotioloissa.

Luonnon ja luontoelementtien hyödyntäminen kotihoidossa voi tarjota merkittäviä hyvinvointiin ja elämänlaatuun liittyviä etuja. Näiden vinkkien avulla voimme luoda luonnon läsnäolon tunteen kotona ja tuoda iloa, rauhaa sekä muistoja heidän arkeensa.

1

Ikkunasta katselu

Maisemanäkymä on hyvä optimoida erityisesti silloin, kun kotoa ei pääse ulos luontoon. Sisustuksessa voi tehdä muutoksia jotta maiseman ihailu ikkunan kautta onnistuu mahdollisimman helposti ja mielekkäästi. Avustajamme voi auttaa esimerkiksi nojatuolin tai muun viihtyisän lepopaikan asettamisessa ikkunan äärelle, tai vaikka ruokapöydän siirtämistä ikkunan viereen. Avustajamme voi auttaa pitämään ikkunat puhtaana ja varmistaa että näkymä ulos mahdollisimman esteetön ja viihtyisä.

2

Maisematapetti

Maisematapetti voi olla erinomainen tapa luoda illuusio luonnosta suoraan kodin seinille. Tapeteista on laaja valikoima, joten mieleinen löytyy varmasti moneen makuun.  Maisematapetti voi tarjota rauhallisen ja rentouttavan tunnelman kotiin, sekä herättää inspiraatiota ja tuoda mielihyvää. Ne myös sopivat monenlaiseen tilaan ja pienessäkin asunnossa voi avartaa yleistunnelmaa huomattavasti.

Loistohoivan avustaja voi auttaa valitsemaan ja hankkimaan tapetin.  

2

3

Luonnosta keskustelu

Keskustelu luontoon liittyvistä muistoista, lapsuudesta ja kokemuksista luonnon tai eläinten kanssa aktivoi aivoja ja herättelee mukavia muistoja ja tunteita.

Avustaja voi rohkaista asiakasta keskustelemaan luonnosta ja muistelemaan aiempia luontokokemuksiaan. He voivat kysyä kysymyksiä, jakaa tietoa eri luontokohteista tai keskustella luonnon hyödyistä asiakkaan kanssa.

4

Luontoäänien soittaminen

Luontoäänet, kuten lintujen laulu tai metsän humina, voivat luoda rauhoittavan tunnelman kotiin. Voit käyttää äänitallenteita tai luontoa toistavia laitteita, jotka tuovat luontoelementtejä äänimuodossa asiakkaan ympäristöön.

Avustaja voi käyttää luontoääniä luodakseen rauhoittavan ja luonnollisen tunnelman kotona. Esimerkiksi äänimaisema -sovelluksen tai äänentoistolaitteen avulla voidaan toistaa lintujen laulua, meren ääniä tai metsän huminaa.

4

5

Parvekepuutarhan ylläpitäminen

Pienellekin parvekkeelle tai jopa ikkunalaudalle voi luoda pienen puutarhan. Erilaisia kukkia, yrttejä tai vihanneksia voi yhdessä istuttaa ja niiden kasvua seurata yhdessä avustajamme kanssa.

Itse kasvatettu satu tuo iloa ja siitä nauttiminen aktivoi monia eri aisteja! 

6

Lemmikki tuo seuraa ja iloa

Lemmikit, kuten kissat, voivat tuoda iloa ja seuraa kotiin. Kissat ovat usein helppoja hoidettavia ja niiden seuraaminen voi tuottaa iloa ja silittäminen rauhoittaa mieltä. 

Avustajamme voi auttaa huolehtimaan lemmikistä käyntien yhteydessä. Joissain tapauksissa avustaja voi tuoda oman eläimen mukaan kotikäynnilleen, jolloin asiakas saa nauttia eläimen seurasta käynnin ajan.

6

7

Viherkasvien hoito

Viherkasvit ovat helppo tapa tuoda luonnonläheisyyttä kotiin. Ne voivat luoda rauhallisen ilmapiirin, parantaa huoneilmaa ja tuoda vihreää väriä ympäristöön. Valitse helppohoitoisia kasveja, jotka sopivat kotiin ja huomioi asiakkaan toiveet ja tarpeet. 

Loistohoivan avustaja on merkittävä tuki monille muistisairaille ja iäkkäille henkilöille

Avustajien ja hoitajien ammattitaito ja sitoutuminen asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin varmistaa laadukkaan ja hyvinvointia edistävän hoivan.

 

green care blogi puutarha loistohoiva

Palvelumme kulmakiviä ovat luotettavuus, välittäminen ja ammattitaito.

Vastaamme satojen erityistukea- ja apua tarvitsevien ihmisten toiveeseen elää hyvää elämää ja arkea kotona. Käytännössä tämä toteutuu laadukkaalla, luotettavalla, ammattitaitoisella ja yksilöllisellä kohtaamisella. 

Laadukasta ja vastuullista hoivapalvelua

Loistohoiva on suomalainen kotihoivayritys jolle on myönnetty Avainlippu ja Yhteiskunnallinen Yritys -merkki. Merkit osoittavat, että yrityksemme on Suomalainen, tuemme työntekijöiden osaamista, hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta (Avainlippu) ja että olemme mukana ratkaisemassa yhteiskunnallisia haasteita yrityksemme toiminnalla (Yhteiskunnallinen Yritys).

Haluatko saada ajankohtaista tietoa vanhustenhoidosta ja vinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Jätä yhteystietosi jos haluat saada meiltä infoa noin 4-5kpl vuodessa.

ota yhteyttä loistohoiva

* indicates required