Ikääntyminen ja liikunta - Loistohoiva

Tiesitkö, että sopivan liikuntamuodon löytyessä voimme parantaa kestävyyskuntoamme vielä jopa 80-vuotiaana?

Liikunnan vaikutus ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja toimintakykyyn on erittäin monipuolinen. Liikunta ja sitä kautta esimerkiksi lihasvoiman säilyminen ja kehittyminen vaikuttavat suoraan päivittäisissä toimissa pärjäämiseen. Hyvä tasapaino, kestävyys- ja lihaskunto auttavat meitä kaikkia aivan niissä tavallisissa arjen asioissa, kuten pukeutumisessa, liikkumisessa ja esimerkiksi kaatumisten estämisessä.

Yli 65-vuotiaiden liikuntasuosituksissa painotetaan lihasvoima- ja tasapainoharjoittelun merkitystä

Näin painotetaan osa-alueita, jotka edistävät arjessa toimimista, hyvää liikkumiskykyä sekä kaatumisten ehkäisyä. Säännöllisellä liikunnalla on hyötyä myös aivojen toimintaan ja psyykkiseen hyvinvointiimme. Liikunnalla on myönteinen vaikutus mm. muistiin sekä asioiden huomioimiseen ja käsittelyyn.

Ikääntyessä liikunnan merkitys ihmisen terveydelle ei vähene, vaikka liikuntamuodot ja -tavat saattavatkin eri elämäntilanteissa muuttua.

Liikunnan merkitys esimerkiksi tiettyjen kroonisten sairauksien hidastamisessa tai jopa estämisessä on erittäin merkittävä. Ikääntyminen vaikuttaa meillä ihmisillä esimerkiksi hengityselimistön rakenteeseen mm. keuhkorakkuloiden pinta-alan pienentymisen vuoksi. Liikunnalla näihin ikääntymisen tuomiin muutoksiin on mahdollista vaikuttaa, sillä esimerkiksi säännöllisellä liikunnalla voimme tehostaa hengityslihasten toimintaa.

Me tuemme ikääntyvän liikuntaa

Erilaisiin elämäntilanteisiin sopivat erilaiset liikuntamuodot ja ihminen saattaa tarvita tukea löytääkseen itselleen mieluisen ja mahdollisen tavan liikkua.

Riippuen asiakkaamme toiveista ja toimintakyvystä, vuoroillamme hoivatyöntekijämme voivat esimerkiksi lähteä kävelylle yhdessä asiakkaan kanssa, käydä harrastuksissa tai keksiä yhteisen harrastuksen. Tarvittaessa voimme myös soveltaa vanhaa harrastusta nykyiseen tilanteeseen sopivaksi, esimerkiksi vanhoja keilausmuistoja voidaan muistella vaikkapa ilmapallokeilauksen avulla tai sulkapalloa voidaan pelata myös istuen.

Liikuntamuotojen soveltamiseen nykyiseen elämäntilanteeseen turvallisiksi versioiksi voi käyttää mukavasti mielikuvitusta ja intoa!

Katso alta UKK-instituutin suositukset 65+ vuotiaiden liikuntasuosituksista. Kuvan alla on muutama huomio jotka voivat auttaa kuvan tulkinnassa.

UKK-instituutti liikkumisen suositukset yli 65 vuotiaille
Liikkumisen suositukset yli 65 vuotiaille - UKK-instituutti

Muutama huomio Vireyttä Liikkumalla – kaavasta:

  • liikunta on reipasta, jos pystyt puhumaan liikkuessasi
  • liikunta on rasittavaa, jos puhuminen on liikkumisen aikana hankalaa hengästymisen takia
  • liikuntalajin voit valita kuntotasonsa mukaan itse; reipasta liikuntaa voi olla esimerkiksi kävely tai sauvakävely ja rasittavaa liikuntaa voi olla esimerkiksi hiihto tai porraskävely
  • esimerkiksi kotivoimistelulla ja joogalla tai tanssilla voi harjoittaa lihasvoimaa, tasapainoa ja notkeutta
  • mikäli on uusi liikunnan maailmassa, liikuntasuosituksia ei tarvitse pelästyä. Liikuntasuosituksiin on uusimpana nostettu myös kevyt liikuskelu, jolla tarkoitetaan kevyttä arkipäiväistä liikkumista ja istumisen vähentämistä. Kevyellä liikuskelulla on merkittäviä terveyshyötyjä erityisesti vähemmän liikkuville
  • suosituksessa palauttavan unen määrä katsotaan täyttyvän silloin, kun heräät virkeänä

Liikunnan vaikutukset

(Suora lainaus UKK-instituutista)

  • vähentää ja hidastaa vanhenemisen väistämättä tuomia muutoksia  
  • edistää terveyttä ja fyysistä toimintakykyä 
  • parantaa kehonkoostumusta 
  • hidastaa lihasmassan ja -voiman vähenemistä 
  • pitää yllä ja jopa parantaa lihasvoimaa ja -kestävyyttä 
  • vähentää ylimääräistä rasvakudosta ja vatsaontelon sisäistä terveydelle haitallista rasvaa 
  • ylläpitää luuston massaa ja vahvuutta 
  • pitää yllä liikkuvuutta, notkeutta ja nivelten hyvinvointia 
  • pitää yllä tasapainotaitoa, asennonhallintaa ja havaintomotoriikkaa ja näin ehkäistä kaatumisia 
  • lisätä hapenottokykyä eli edistää hengitys- ja verenkiertoelimistön aerobista kuntoa 
  • vaikuttaa aivojen toimintaan  
  • parantaa unen laatua ja unirytmiä 
  • parantaa ruokahalua ja ravitsemustilaa 
  • parantaa psyykkistä hyvinvointia 

 

Uusimaa

010 850 9510

uusimaa@loistohoiva.fi


Tampere

010 850 9520

tampere@loistohoiva.fi


Jaa linkki

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Martta Keskitalo

Tekstin lähteet:

Maksuton arviokäynti

Heräsikö kysymyksiä? Maksuttoman arviokäynnin sopiminen käy helposti joko soittamalla Loistohoivan palvelunumeroon tai täyttämällä alla oleva yhteydenottolomake. Arviokäynnin aikana palvelupäällikkömme tutustuu tilanteeseenne. Käynnin aikana on mahdollista sopia palvelun aloituksesta saman tien tai halutessanne voitte rauhassa harkita ja keskustella aloituksesta vielä esimerkiksi muiden omaisten kanssa.

Palveluistamme saa -40 % kotitalousvähennyksen. psst.. autamme myös kotitalousvähennyksen hakemisessa.